Fejlesztési Projektjeink

A Hexa-Metal Kft. az utóbbi 5 évben mind tartalmában, mind pedig értékét tekintve, több jelentős volumenű egymáshoz kapcsolódó projektet hajtott végre.


1.) Új darugyártócsarnok építése.

Egy új 2000 m2 alapterületű darugyártó csarnok építése önerőből és banki hitelből. A beruházás értéke meghaladta a 200 Mft-ot.


2.) Fémmegmunkáló kapacitások bővítése ( GOP-2007-2.1.2/B ) projekt.

Az Európai Unió által támogatott GOP-2007-2.1.2/B jelű, a vállalkozások komplex fejlesztését segítő támogatás révén egy nagy áteresztő képességű szemcseszórógép, egy négyfejes és CNC-vezérlésű lángvágógép, valamint számítógépek és nyomtató került beszerzésre. A projekt keretén belül megújítottuk a cégismertető projektünket és teljesen átalakítottuk internetes honlapunkat, emellett 12 fő hegesztő minősítését végeztük el. A több mint 90 MFt költségű projekthez 36 MFt támogatást nyert el vállalkozásunk.


3.) Kapacitás bővítő beruházás (GOP-2008-2.1.1/B ) projekt..

A finn KONECRANES céggel 2008-ban megkötött Együttműködési szerződésünkre alapozva és annak megvalósítása érdekében, új darugyártócsarnokhoz megépítésével párhuzamosan, a Hexa-Metal Kft. további technológiai fejlesztést hajtott végre. Ennek keretén belül különböző gépeket berendezéseket vásároltunk a darugyártási tevékenységünk fejlesztéséhez, valamint felépítettünk egy festőcsarnokot. Ez a fejlesztés, a sikeres pályázatunknak köszönhetően, szintén a Gazdaságfejlesztési Operatív Program, GOP-2008-2.1.1/B jelű támogatásával valósult meg. A technológia fejlesztése mellett, egy intenzív nyelvtanfolyamot is lebonyolítottunk, 10 fő részvételével. A teljes projekt közel 124 Mft-ba került, melyhez 49 Mft támogatást kapott cégünk.


4.) Szerelőcsarnok építése (ÉAOP-1.1.1/D) projektA Hexa-Metal Kft. termelési tevékenységében jelentős átalakulást eredménye-zett, a finn KONECRANES céggel 2008-ban megkötött együttműködési szerződés. A szerződés megkötése óta eltelt időszak alatt közel háromszorosára nőtt az előállított daruk éves mennyisége. Az évi 350-400 db daru gyártásának zavartalan lebonyolításához egy új „Szerelő csarnok építése” vált szükségessé. Az ÉAOP-1.1.1-10/D „Telephely fejlesztés” című pályázaton, a 202 MFt értékű beruházáshoz elnyert 100 MFt összegű támogatásnak köszönhetően, a 2011. végén megkezdődött építkezés során elkészült a meglévő festőműhely 5 m-es bővítése és annak folytatásaként egy 55 m hosszú szerelő csarnok. A projekt keretében 4 db felsőpályás daru beszerzésére került sor, elkészült a Kft. telephelye központi útjának (4000 m2) az aszfaltozása, valamint egy az egész telephelyet átfogó video- és riasztórendszer lett kiépítve. A beruházás 2012. augusztus végén megvalósult. A projektünk zárásaként 2012. okt. 19-én, egy ünnepség keretében átadtuk az új darugyártócsarnokot.


5.) Komplex vállalati technológiai fejlesztés a Hexa-Metal Kftnél. (GOP-2.1.1-11/B-2012-0101)A HEXA-METAL Kft. az utóbbi években, a finn KONECRANES céggel 2008. tavaszán aláírt hosszútávú együttműködési szerződés alapján, folyamatosan bővítette és fejlesztette a darugyártási tevékenységét. Az előállított felsőpályás daruk mennyisége rövid időn belül megduplázódott. A termelés további bővítése és hatékonyságának a növelése a meglévő feltételek mellett már nem lehetséges.
Ezért a HEXA-METAL Kft. 2012-ben, a darugyártási tevékenységének fejlesztésére egy beruházási projekt megvalósítását kezdte el. A projekt keretében:

  • Különféle termelési eszközök (hegesztőgépek, hőcserélő berendezés, szalagfűrész, lemezhajlító-gép, stb.) beszerzése
  • Informatikai és irodatechnika fejlesztés (új plottergép vásárlása, szabástervező szoftver beszerzése, új telefonközpont üzembehelyezése és egy a cégünk teljes telephelyét átfogó számítógépes hálózat kiépítése)
  • Az EN ISO 3834 rendszer tanusítása
  • 20 fő dolgozó darukezelői képzése történt meg.

A HEXA-METAL Kft. a 48 MFt értékű beruházást a Gazdaságfejlesztési Operatív Program, 16 MFt összegű fejlesztési támogatásával, 2014. március 31-ével befejezte.
6.) Az acélszerkezetek gyártásának fejlesztése a HEXA-METAL Kft-nél (GOP-2.1.1-12/B-2013-1951)

A Hexa-Metal Kft. jelenlegi formájában 1991 óta működik. A vállalkozás főtevékenysége a különféle középnehéz és nehéz acélszerkezetek gyártása. Jelen projektének megvalósításával a cég a gyártási folyamatának teljes vertikumát kívánja fejleszteni. Ez magába foglalja a gyártáselőkészítés informatikai feltételeinek korszerűsítését, az anyagelőkészítési és anyagmozgatási kapacitások bővítését, a hegesztési munkák technikai fejlesztését, a munkakörülmények javítását, valamint a gyártási minőség-ellenőrzés eszközeinek bővítését.

A projekt keretén belül a társaság:

  • több termelő eszközt vásárolt (hegesztőgépek, lángvágó berendezés, kéziszerszámok, szalagcsiszolók, festőgép)
  • fejlesztette a minőségi ellenőrzést új mérőeszközök beszerzésével (botmikro-készletek, ultrahangos mérőkészülék, tolómérők, rétegvastagságmérő)
  • új informatikai és irodatechnikai eszközöket vásárolt (számítógépek, nyomtatók, fénymásolók, tervező szoftver)
  • jelentős fejlesztést hajtott végre az általa használt telephelyen (új transzformátor állomás telepítése, belső utak aszfaltozása).

A Hexa-Metal Kft. a 183,7 MFt értékű beruházást a Gazdaságfejlesztési Operatív Programból (GOP-2.1.1-12/B-2013-1951) elnyert, 73,5 MFt összegű fejlesztési támogatás segítségével, 2015. április 29-én befejezte.